Internationale Borstvoedingsweek in het teken van duurzaamheid

Dat borstvoeding gunstig is voor de gezondheid van moeder en kind is bij veel mensen wel bekend. Maar waar je misschien niet zo snel aan denkt, is dat het geven van borstvoeding ook nog eens de beste optie is voor het milieu. Daarom zoomt de Wereld Borstvoedingsweek (1-7 augustus) dit jaar in op de positieve impact die borstvoeden heeft op het klimaat. We spreken met 2 nieuwbakken moeders die zich ervan bewust zijn dat borstvoeding geven duurzaam is.

Marije Seves beviel in december 2019 van zoontje Torin en besloot tijdens de zwangerschap dat ze graag borstvoeding wilde geven. “Het voelde voor mij als een logische keuze. De gezondheidsvoordelen en de fysieke nabijheid met je kindje, waren voor mij de voornaamste redenen om borstvoeding te geven. Daarnaast ben ik veel bezig met duurzaamheid. Mijn man en ik hebben bijvoorbeeld geen auto en we kopen zo veel mogelijk spullen tweedehands.” Marije vindt het belangrijk om een voorbeeld te zijn voor Torin. “Als je een kindje krijgt ga je ook nadenken over in wat voor wereld hij opgroeit en wil je voorkomen dat natuurlijke bronnen uitgeput raken. Je kunt je kindje wel vertellen hoe hij goed kan leven, maar het is vooral goed dat hij het jou ziet doen. De keuze voor borstvoeding voelde vanuit dat oogpunt dus ook logisch; moedermelk hoeft niet in een fabriek geproduceerd te worden.”

Marije met haar zoontje Torin

Marije met haar zoontje Torin

Hoe duurzaam is borstvoeding?
Voordat een baby zelfstandig kan lopen zijn er vaak al flink wat luiers, kleren en speentjes versleten. Ook de productie van kunstvoeding heeft impact op het milieu. Kunstvoeding wordt gemaakt van koemelk en koeien stoten veel methaangas uit, wat weer bijdraagt aan het broeikaseffect. Daarnaast gebruikt een koe veel water: 940 liter voor een liter melk. Verpakkings- en transportkosten spelen een beperkte rol, het gaat in totaal om zo’n 11 – 15 kg CO2-uitstoot per kiloblik kunstvoeding. Een onderzoek uit 2019 laat zien dat 6 maanden borstvoeding geven zo’n 95-153 kg CO2-uitstoot bespaart. Dat kun je vergelijken met een vlucht naar Parijs.


Een goede start
Paulien Vinke, afgelopen januari bevallen van dochter Nora, was vastbesloten om borstvoeding te geven: “Ik wilde mijn dochter een goede start geven. Borstvoeding zit vol stoffen die je niet kunt namaken. Het is gunstig voor zowel de gezondheid van mijn kindje als voor mijn gezondheid en het draagt er meteen aan bij om mijn figuur terug te krijgen. Ik vind het geven van borstvoeding ook een fijn rustig moment met mijn kindje.” Ook duurzaamheid speelt mee voor Paulien. “Ik heb er bijna geen materialen voor nodig. Ik werk veel thuis en kan Nora daarom direct uit de borst voeden.” Paulien is ook op andere vlakken milieubewust. “Ik eet vegetarisch. We gebruiken de fiets of het OV en wonen niet al te groot. De verwarming zetten we niet hoog en we proberen zo veel mogelijk biologisch, lokaal en uit het seizoen te eten. Daarnaast verbouwen we ook ons eigen eten in de groentetuin. Kunstvoeding geven past dan ook niet zo goed bij mij.”

Paulien met hhaar dochter Nora

Paulien met haar dochter Nora

Tips om duurzaam te voeden
Borstvoeding geven voorkomt onder andere infectieziekten en biedt bescherming tegen overgewicht op latere leeftijd. Het is daarom de beste voeding die je een baby kunt geven. En daar komt dus nog bij dat het een stuk beter is voor het klimaat. “En als je kolft kun je bijvoorbeeld ook herbruikbare potjes of flesjes gebruiken om de melk in te bewaren, dat scheelt het gebruik van plastic”, vertelt Marije. Als je flesvoeding geeft, dan kun je dat ook op een meer duurzame manier doen, zegt Paulien: “Je kunt nadenken over het type flesje dat je gebruikt. Glas is bijvoorbeeld beter voor het milieu dan plastic.” Er zijn nog meer mogelijkheden om het milieu te sparen, denk aan wasbare luiers gebruiken, tweedehands kleertjes kopen en speelgoed lenen.

Het Voedingscentrum biedt jonge moeders veel tips en informatie over het geven van borstvoeding. Kijk op de website van het Voedingscentrum voor meer informatie.